top of page
Ieškoti

Hiperpigmentacija nėštumo/žindymo metu

Hiperpigmentacija nėštumo metu atsiranda ganėtinai dažnai, net 50-75% moterų susiduria su šia problema. Tai lemia keletas faktorių, pagrindinis - hormoniniai pokyčiai nėštumo metu. Taip pat odos fototipas pagal Fitzpatrick, kuo tamsesnė oda, tuo didesnė galimybė hiperpigmentacijai atsirasti. Genetika, buvimas saulėje ir netinkama odos priežiūra.  





Besilaukiant, organizme padidėja estrogeno ir progesterono kiekis, manoma, net ir melanocitus stimuliuojančio hormono. Šie hormonai aktyvina melanocitų, ląstelių atsakingų už melanino gamybą, veiklą. Nors šio pokyčio neįmanoma panaikinti, tačiau galima odą veikti išoriškai, norint sumažinti hiperpigmentacijos atsiradimo riziką.  


Hiperpigmentacija atsirandanti nėštumo metu dažnai vadinama nėštumo kaukė, melasma/chloasma. Kai kuriais atvejais, dėmės išnyksta pačios, tačiau dažniausiai prireikia specialistų pagalbos. 




Hiperpigmentacijos  išsidėstymas veide būna didelėmis dėmėmis ant skruostų (gali priminti drugelį), ant kaktos, virš viršutinės lūpos ar atsirasti "lankeliai" po akimis. 





Kaip užkirsti kelią, arba sumažinti hiperpigmentacijos atsiradimą nėštumo/žindymo metu. 


Geriausias kelias į tai- prevencija. Sužinojus, kad laukiatės,  rekomenduotina pradėti naudoti produktus, kurie stabdo melanino (pigmento atsakingo už odos,plaukų, akių spalvą) gamybą. Šie produktai dažniausiai vadinami tirozinazės inhibitoriais. Tirozinazė, tai enzimas (baltymas), kuris yra atsakingas už melanino gamybą.  Tad nuo nėštumo pradžios į savo rutiną patartina įsitraukti produktus, kurie blokuos tirozinazės veiklą ir stabdys melanino sintezę. Tokie produktai turėtų turėti:


  • azelaino rūgšties;

  • tiamidolio;

  • hexylresorcinolio;

  • saldymedžio;

  • arbutino ir kt. 


Kitas labai svarbus ingredientas yra niacinamidas, plačiau žinomas, kaip vitaminas B3. Jis atlieka keletą funkcijų - padeda palaikyti odos barjerą sveiką, veikia priešuždegimiškai, taiso ląstelės DNR, švelniai drėkina odą ir taip pat slopina melanino gamybą, nes slopina receptoriaus, (PAR-2) kuris duoda signalą melaninui susidaryti, veiklą. 


Taip pat, yra atliktų tyrimų ir įrodyta, jog baltymai ištraukti iš sojos, blokuoja PAR-2 veiklą.  


Norint pagerinti produktų, kurie turi sudėtyje tirozinazės inhibitorius veiklą, juos patartina naudoti su kremais, kurių sudėtyje yra nesočiųjų riebalų rūgščių (palmitic acid, oleic acid, linoleic acid).  Taip yra pagerinimas tirozinazes efektyvumas.


Žinoma, apsauga nuo saulės,  reguliariai reaplikuojama yra būtinas žingsnis norint apsaugoti odą ne tik nuo hiperpigmentacijos, bet ir nuo ankstyvo senėjimo, laisvųjų radikalų susidarymo (kas skatina mutacijas mūsų organizme) ir ne tik nėštumo metu.  Vengti tiesioginių saulės spindulių aktyviausiu metu maždaug nuo 10val ryto iki 15val dienos. Nepamirškite naudoti galvos apdangalų, akinių nuo saulės,  plonų drabužių ilgomis rankovėmis. Net jei laukiatės šaltuoju metų laiku- SPF apsauga yra būtina. 


Jei hiperpigmentacija vis dėlto atsiranda, geriausia spręsti kombinuojant namų priežiūros priemones ir procedūras pas specialistą. 


Hiperpigmentacijai atsiradus, toliau tęsti priemones, kurios slopina melanino sintezę, nes jos dažniausiai turi ir šiek tiek šviesinančių savybių, bet papildomai įsitraukti priemonių, kurios skatins odos atsinaujinimą (eksfoliaciją), bei papildomai šviesins susidariusią hiperpigmentaciją. 

Ne visos rūgštys yra vengtinos nėštumo ir laktacijos periodu. Esant odos problemai, galima įtraukti produktus su nedidele koncentracija glikolio rūgšties ar pieno rūgštimi, tęsti ir toliau naudoti azelaino rūgštį.  Taip pat, vietoj įprasto retinolio puiki alternatyva yra bacuchiolis, erškėtuogių aliejus. Kiti ingredientai,kurie padeda šviesinti hiperpigmentaciją namuose, tai vitC, gayubos (miltinės meškauogės) ekstraktas.


Sprendžiant hiperpigmentacijos problemą su specialisto pagalba, dažniausiu atveju atliekamos rūgštinės procedūros, mesopen procedūros, tačiau besilaukiant ar žindant, imamasi didelių atsargumo priemonių, nes esant hormoniniams pokyčiams, oda gali sureaguoti stipriau, nei įprastai, bei stiprios rūgščių kombinacijos nėra galimos nėštumo metu. Tad dažnai atliekamos kombinacijos, naudojant švelnias rūgštis, stiprius augalų ekstraktus, ar nano adatas, kurios nepažeidžia odos vientisumo. 


Bet kokiu atveju, ar renkantis priemones namuose ar procedūrą, konsultacija su specialistu yra stipriai rekomenduojama. 



Apibendrinant, norint sumažinti hiperpigmentacijos riziką rekomenduoju naudoti priemones, kurios slopins melanino sintezę, šviesins susidariusią hiperpigmentaciją, švelniai eksfolijuos odą bei naudoti apsaugą nuo saulės.

64 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page